Харемът на нарцисиста: роли, част II

Фен – клубът на нарцисистите може да се познае лесно в социалните мрежи, в които нарцисистът се „храни” с любов и възхищение, защото там визуалното заблуждава много лесно.

Колекцията от хора включва потенциални трофеи, завоеванията за една нощ, надяващите се да станат поредната му придобивка, феновете от миналото, одобрените от сайтовете за запознанства, приятелите на роднините, БИВШИТЕ ПРИЯТЕЛИ на бившите партньори, а често и бившите партньори, с които са „добри приятели”, братята или сестрите – емпати, майката или бащата, т.е. родителят, който не е източник на нарцистичната травма. Може да включва и хора от същия пол, които кръжат около него.

Харемът на нарцисиста включва множество т.нар. „летящи маймуни” ( от „Магьосника от Оз”, където летящите маймуни на Злата вещица й вършат мръсната работа).

Те са силно индоктринирани в неговата „религия” и са там, за да събират информация; или да карат поредната жертва да се съмнява в реалността; или да я притискат, за да се чувства виновна; или направо да са открито агресивни към нея, като така подпомагат нарцисиста, който се наслаждава на съспенса и се чувства още по – величествен.

Много често летящите маймуни са членове на семейството или приятели на членовете на семейството. Те заемат тази дисфункционална роля, защото тя е единствената възможна, за да ги съхрани пред една фигура, която приемат като най – силна и властна.

Летящите маймуни често са и приятелите от страната на партньора – бивш или настоящ. Много често минават в другия лагер и остават там, като от своя страна се надяват да бъдат озарени от Неговото внимание, но всъщност му служат само за поредната доставка на адмирации, без потенциал за връзка, защото нарцисистът не обича бити карти.

Емпатите са другите членове на култа. Често имат в миналото си травма, която обикновено ги свързва с насилници. Искрено вярват, че нарцисистът е добър и страдащ човек, който има нужда от тяхната подкрепа. Всъщност нарцисистът ги ползва за поредната доза изслушване с разбиране, приемане без условия и грижа.

„Златното дете” или моментната цел на нарцисиста е жертвата, която в момента е обсипвана с внимание, любов, похвали и ласкателства, и така става обект на ревност, завист и дори саботаж от другите членове на харема. Понякога тя не се афишира, за да не се губят обожатели, но когато това се случи, то е гръмко и с апломб, защото се цели триангулация и отмъщение за изкупителната жертва.

Изкупителната жертва обикновено е бивш партньор, който минава през месомелачката със същата цел – триангулация. Наказван е по много начини, основно чрез клевети и жалейки за лошо поведение. Нарцисистът често му показва колко добре живее без него и това е подкрепено със снимков материал от последната екскурзия до познато или планирано в миналото място, обикновено с новата жертва – златното дете.

Scroll to Top
Scroll to Top Call Now Button