С бившите и бъдещите: триангулацията

Триангулацията е манипулативно „внасяне” на трето лице в отношения между двама с цел контрол

Триангулацията  е манипулативно „внасяне” на трето лице в отношения между двама с цел контрол. Много често използвана от нарцисистите техника, при която той настройва моментния партньор срещу „внесената” страна, а поради липсата на комуникация, често се случва и обратното. Целта е „разделяй, създавай конкуренция (ревност) и владей”.

Повтаря динамиката в рожденото семейство на нарцисиста, в което родителят разделя образа си на две черно-бели роли и ги проектира върху децата си като „златното дете” и „изкупителната жертва”.

Триангулацията на нарцисиста цели борба за внимание, така както е виждал настройването в рожденото си семейство, в което едното дете е идеализирано, а другото е обезценявано.

Често обаче триангулираните не са наясно, че се използват за манипулация, или го знае само единият от тях, който е във фазата на обезценяване, дискредитиране и срещу него нарцисистът води клеветническа кампания в момента.

Триангулацията се осъществява чрез бивши срещу настоящи партньори, или настоящи срещу бъдещи, или настоящи срещу харема.

Понякога приятелите на бившите партньори на нарцисиста стават най – отявлените му клакьори и преминават в другия отбор, защото тайно се надяват, че и тях ще осе(ме)ни.

В зависимост от фазата на връзката, при триангулацията нарцисистът получава различни предимства: в първата фаза на идеализация на новата жертва създава възбуда и трепет у нея, като я кара да тържествува и да се чувства желана, във втората фаза повишава тревожността и създава неувереност, несигурност и ревност, а в третата директно обезценява и мачка.

Друга цел на нарцисиста, когато триангулира, е да демонстрира кое поведение на „внесения” ще възнагради и кое няма да толерира.

Този триъгълник е чудесно илюстриран от Карпман, като нарцисистът приписва за себе си ролята на жертвата, на настоящата си връзка – ролята на спасителя, а на бившата си – ролята на агресора, преследвача.

В случай, че се окажете триангулирани, изгорете всички връзки с другите „ъгли”, защото нарцисистът тайно ще се опита да ви „всмуче” обратно!

Пример:

Данчо разхожда прясното си нарцистично „захранване” (нова „приятелка”) в района, в който очаква да срещне бивша своя връзка.

Или:

Данчо интензивно търси сексуални контакти с познатите на избягалата от него бивша, за да й демонстрира, че тя не е важна за него.

1 thought on “С бившите и бъдещите: триангулацията”

  1. Букмекерская контора 1xBet является одной из самых популярных на рынке. 1xbet рабочее на сегодня Огромный выбор событий из мира спорта и киберспорта, множество открытых линий, самые высокие коэффициенты. Также, БК имеет обширный функционал и одна из немногих дает возможность совершать ставки по специальным промокодам. Используя их, вы можете получить реальный денежный выигрыш, не внося абсолютно никаких средств. Это реально! Узнать актуальный промокод вы можете прямо сейчас, однако использовать его необходимо в соответствии с правилами и инструкциями, которые приведены ниже.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top
Scroll to Top Call Now Button