Кутия с огледало възстановява крайници?

Възстановяването при инсулт, хроничен болков синдром и фантомна болка е изключително дълъг и труден процес, но дали е възможно да приложим един странен трик върху мозъка на пострадалия, за да повярва, каквото вижда? 

     Мозъкът е изключително гъвкав орган и непрекъснато се оптимизира и реорганизира така, че е способен да прехвърля функциите си в други области. Този процес се нарича невропластичност и се изразява в създаване на нови нервни пътища с цел адаптиране към средата.

     Огледалната кутия на Рамачандран използва потенциала на мозъка за реорганизация и отчита приоритета на визуалната обратна връзка. По време на тази терапия огледалото се използва, за да отрази здравия крайник, което активира огледалните неврони в мозъка.  Така огледалото подвежда ума и засегнатия крайник, че проблем не съществува, за да работят по-добре. 

     Звучи странно, но редица изследвания потвърждават ползите от тази интересна терапия и тя се използва все повече в рехабилитацията на Запад. А според обобщение на 15 проучвания от 2017 г., които сравняват огледалната терапия с конвенционалната рехабилитация при възстановяване на функцията на горните крайници при преживели инсулт, огледалната терапия Е дори ПО – УСПЕШНА.

Scroll to Top
Scroll to Top Call Now Button