Как започват скандалите на нарцисистите?

скандали, нарцисисти

Как се озовавате в “окото на бурята”? Без значение колко внимавате, как стъпвате на пръсти и колко мислите, преди да се формулирате, скандалът е въпрос на време. Започва “от нищото” и има за цел да стабилизира самочувствието на нарцисиста чрез манипулация, която обезценява жертвата.

Кои са основните спусъци на това насилие?

  1. Всяка ваша активност, която се интерпретира като конфронтация или критика. Без значение, че може да няма нищо общо с критика, да не говорим за обида, всяка активност, различна от тяхната представа за това, което трябва да представлява, е повод за обида, скандал, насилие. Това се случва, защото нарцисистът има черно – бяло мислене и смята, че има само една правилна позиция – неговата, следователно даже вашите вкусове или предпочитания са евентуална причина за двубой.
  2. Когато искат да установят надмощие над вас. Ако вашето поведение не е съответно на желанията на нарцисиста, ще последва опит за доминация и контролиране на поведението. Може да се изрази в препоръки за облекло, за обноски, в претенции за времето ви или пък с кого да се срещате и да поддържате връзка…
  3. В етапа на обезценяването и девалвацията, когато идеализирането приключи и започват да ви опознават в дълбочина, се чувстват разочаровани и измамени, защото не сте перфектни. Вече не сте “специални” за тях и злоупотребата започва. 

Няколко илюстрации:

Стоян и Александра отиват на вечеря

Стоян: Ще поръчаме пържоли, тук това се яде.

Александра: Страхотно, но на мен ми се хапва кашкавал пане, напоследък не искам месо…

Стоян: Защо винаги трябва да бъдеш толкова опърничава и претенциозна?

……..

Стоян и Александра вечерят с друга двойка и Александра участва в тема, която не интересува Стоян, при което Стоян спира да говори и се отдръпва видимо в себе си. По-късно същата вечер:

Стоян: Ти ми провали цялата вечер!

Александра: За какво говориш?

Стоян: Точно това имам предвид! Не може да си толкова тъпа! Знаеш какво направи видя, че ми стана тъжно и въпреки това продължи!

Алекс: Все още нямам идея за какво става въпрос?.

Стоян: Е, трябваше да видиш, да забележиш. Не усети ли колко бях тих? Ти ме пренебрегна, като през цялото време се сваляше с Петър, докато се наливахте с това вино като прасета, а аз се чувствах толкова изоставен, депресиран и сам! Ако ми го причиниш още един път, се махайте на мига! Не, аз ще ви оставя!

……………………

Стоян се запознава с Александра, която е зашеметяваща жена, красива и желана.Във фазата на идеализацията, на 5 ден й купува златен пръстен с диаманти, защото вижда идеалната партньорка и иска да я покори, като я засипва с комплименти и жестове.След като това най – накрая се случва, Стоян се фокусира върху несъвършенствата на Александра и единственото, което тя вече ще чува, са множеството обиди и оплаквания.

 Стоян: Този панталон не ти отива, изглеждаш дебела, дупето ти е голямо, а гърдите малки. Свали го и си сложи рокля!

Scroll to Top
Scroll to Top Call Now Button